01 maj 2007

Konsten att elda en brasa

Valborg på Riddarholmen är fackeltåg, kör med vårsånger, lite musik av "Södra Bergens Balalajkor", tal av Anders Carlberg från Fryshuset. Och fånigt mellansnack av Jörgen "Björne" Lantz . Allt i ett rasande tempo. Programmet avverkas på mindre än en timme. Skynda, skynda. Folk har inte tid att stanna. Måste vidare. Ut på krogen. Hem till teven?

Och inte kan moderna storstadsmänniskor göra upp en ordentlig eld heller. Lite knastertorrt gammal rivningsbråte som snabbt flammar upp och sen rasar ihop i en hög med glöd. Spektaklet är nerbrunnet efter knappa timmen. Min ungdoms majbrasor var något helt annat. De var flera meter höga, väl byggda med både virke och ris ordentligt varvat för den bästa effekten. Sen brann de halva natten också.

Fast den bästa brasa jag sett - förutom när jag o syrran råkade tutta på ängen hemma - var när en snubbe eldade upp sågverket i Västanfors. Hela stan var där och kollade, och eldskenet syntes flera mil bort. Det var ingen liten skitbrasa av rivningsbråte. Nej, det var prima virke rakt igenom!

Och nu något helt annat, en skånsk souvenir - vårens skönaste gungeligung!

3 kommentarer:

Anna Forss sa...

Skitbra låt. Jag beställde skivan på stört.

Anonym sa...

Stor brasa var det.

Anonym sa...

här var det en riktig majbrasa - hela skogen höll på att gå åt