23 mars 2007

Om...

Om. Det lilla korta ordet. Bara två bokstäver (svårt att stava fel!) Men svindlande stora perspektiv öppnas när det rullar fram på tungan. Tänk om!

Jag har så klart sett intervjuerna med Göran Persson som gått på teve den här veckan. Inklusive en hel del av extramaterialet på nätet. Visserligen är det för stunden lite kul med skvaller, men det som dröjer sig kvar längst i minnet är ändå den korta snutten om mordet på Anna Lindh.

Om hon och hennes väninna hade valt att gå ut på stan en kvart senare. Eller kanske tagit en sväng förbi Åhléns först. Då hade ja-sidan med stor sannolikhet vunnit EMU-folkomröstningen. Göran Persson hade avgått för flera år sedan och Socialdemokraterna hade kanske, med en ny och karismatisk partiledare, hållt ställningarna mot alliansen i höstas. Om inte om. Då hade två små barn haft en statsminister som mamma idag.

Skruva perspektiven några varv vill - ett annat politiskt mord med en balkanyngling som huvudperson. I juni 1914 tar en nittonåring med sig sin pistol när han går ut på stan. Och han råkar hamna i ett gathörn just när ärkehertigen Franz och hans fru åker förbi i sin bil. Skotten i Sarajevo blir som bekant gnistan som utlöser första världskriget. Vilket sen, genom freden 1918, lägger grunden för andra världskriget. Totalt dör ca 70 miljoner människor i de båda krigen. Bara i Europa. Om inte unge herr Princip råkat promenera förbi just där och då, så hade kanske världen sett helt annorlunda ut idag. Om inte om.

Frågan som infinner sig är ju tämligen självklar. Vilka vägval gör jag som påverkar resten av mitt liv? Kanske andra människor? Hela världen? Tanken svindlar. Och kittlar.

Idag valde jag att tacka nej till en lunch med Magnus. Istället skrev jag den här texten och gjorde en sallad som jag åt framför ett halvt avsnitt av Desperate Housewives. På så sätt hoppas jag ha förhindrat minst två skilsmässor samt en regeringskris i Mexico. Om. Kanske om.

6 kommentarer:

Anna Forss sa...

eller så missade du ditt livs kärlek som satt vid bordet precis bredvid det ni skulle ha suttit vid. Istället satt där en annan kille som hon föll för och som hon går på sin första date med ikväll.

Anonym sa...

eller så missade du att bli kylarprydnad på fredagsberusade rödögde långtradarchaffisen scania på väg i stadiga åttio kilometer i timman vid grön gubbe precis vid lunchrestaurangen.

Anonym sa...

eller så....
ja det finns många eller och val i livet. Huvudsaken är att man inte sitter och dricker belgiska öl någonstans i mitten av det och tycker att de varit helfel för man vet ju inte riktigt var de andra valen tagit vägen.

Jag känner en person som fått ett extra liv...tillbaka från dödsriket liksom. Men jag tror han valde det själv. Men han svär mycket mer nu.

Anonym sa...

Vet inte om du är över 30 men är du det så måste du släppa loss lite mer. Förvänta dig inte att skatter skall söka upp dig utan sänd dig själv på skattjakt. Se varenda grop och gupp som en utmaning. Sedan är det ju planetens helhet och inte den tektoniska ytan som är intressant är intressant även om man som förbiflygande asteroid endast obseverar bergstoppar eller större formationer. Kasta dig ut! Våga falla fritt!

Anonym sa...

tillräckligt engagerad kan man ställa till men mycket skit.

Största hotet är inte idioter utan idioter med energi och engagemang.

Men du verkar ju inte vara ngn idiot. Blogga på!

"Partiledare av Guds nåde" jo där kan man ju snacka om idioter med energi. "den store ledaren och hans lakejer fattade ju sina beslut redan i september" yes!

Anna Forss sa...

wov! här har det hänt saker. Roligt att se hur temperaturen stiger i diskussionen. Men jag håller med om att hattifnatten borde leva upp till sitt namn. mer fnatt, mindre hatt!