27 december 2008

Julen 2008 – topp 10!

1. En vit jul! Fördelen med att inte fira jul i storstan är att chansen ökar att den är vit (så vida man inte åker till någon håla i Skåne eller Blekinge förstås). Och när det snöade natten till julafton och alla träd kläddes med rimfrost blev det precis så vintrigt som julen ska vara!

2. Jul i en håla! Stockholm är bra till mycket. Men nära till lugn och ro och naturen är det inte. På julafton tar vi en promenad ner till hyttruinen (med anor från 1400-talet) och följer rådjursspåren över skaren bort till bäverhyddan vid dammen. Tystnaden i skogen är kompakt, och julefriden ligger tung över nejden. Skansen kan gå och dra nåt gammalt över sig!

3. Julmust! Visst är det gott med all mat. Men höjdpunkten på julbordet är ändå julmusten. Inte vilken som helst förstås: det ska vara enligt lokalt recept från Melings bryggeri, som ligger tvärs över sjön där mina föräldrar bor. Jag har druckit ett par liter den här julen. Mycket socker och kolsyra blir det…

4. Pussel! Jag älskar att pussla! Och i år kom en gammal favorit fram igen. Visserligen inte med så många bitar (strax över 500 st) men med samma motiv på båda sidor. När man inte vet vad som är fram- och baksida på en pusselbit ökar svårighetsgraden betänkligt. Speciellt om man håller hårt på familjetraditionen att ingen får tjuvkika på bilden på kartongen medan man lägger pusslet!

5. Trifle! En traditionell engelsk efterrätt som äts på juldagen, efter kalkonen. Den är full med socker, E-kemikalier och roliga färgämnen – och alldeles underbart smaskig!

6. Annandagsbandy! Det är strålande solsken, blå himmel och någon minusgrad när den rödoranga bollen sätts i spel på Västanfors IP. Hemmalaget möter tabellettan Tillberga i ett klassiskt annandagsderby. Tyvärr blir det torsk denna gång, men vad gör väl det. Det är tjockt med folk på läktarna (var tionde vuxen i stan är på plats), glöggen ångar ur bandyportföljerna och kärnkraftselen sprakar gott i infravärmen!

7. Mer trifle! En jul utan syster yster har visserligen sina nackdelar. Men detta är en topplista, och då innebär en jul med minskad konkurrens vid efterrättsbordet också att det blir en massa mer trifle över till mig. Me like E-kemikalier!

8-9. Inga måsten! Detta skulle visserligen bli en topp 10-lista. Men jag kom inte på något mer att skriva. Och lite hemmagjort marsipangodis och en bra bok lockar mer. Så jag skippar några punkter – och det fina med julen är ju just att man slipper all stress och en massa onödiga måsten!

10. Alla jular har ett slut! Så även denna. Har därför sparat det kanske bästa till sist: att få åka hem till storstan igen (där det finns bredbandsuppkoppling!). Jul är kul, men inte hur länge som helst…

1 kommentar:

Anna Forss sa...

1. Ledig. Har visserligen varit ledig över en månad och har tre veckor till ledigt men när det är första riktiga ledigheten på fem år får man passa på att njuta
2. Glögg
3. Se sonen bli glad för alla julklappar, från stickade tröjor till ljudliga robotar och bilbanor
4. Jullöpning. Tradition sedan 2001 är att man kutar på julaftons morgon.
5. Juldagslöpning. Mindre halt och om möjligt ännu mindre med folk ute
6. Snart blir det ljusare
7. Kalle Anka på TV är aldrig så bra som med 4-åringen som inte sett Tomtens verkstad och Ferdinand förut.
8. Pepparkakor.
9. Komma hem efter julstöket och bara slappa hemma.
10. Sova i egen säng efter nästan en vecka i en hård bäddsoffa med en korsning mellan ett barn och en helikopter